Filmski termin Kinoteka

Ob 23.00
Oddaja Kinoteka
Voditeljica Mateja Valentinčič se bo z gostom pogovarjala o filmu WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF? po literarni predlogi Edwarda Albeeja.

Ob 23.15
Filmski termin Kinoteka
KDO SE BOJI VIRGINIE WOOLF?

Ameriški film, 1966 / Režija: Mike Nichols / Scenarij: Ernest Lehman / Igrajo: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal
Univerzitetni profesor zgodovine George in njegova žena Martha, hči predstojnika univerze, sta poročeni par v srednjih letih. Po akademski zabavi na požirek pred spanjem povabita mlajši par, novega profesorja biologije Nicka in njegovo plaho soprogo Honey. Gostitelja se pred nič hudega slutečimi gosti spustita v vojno obtoževanj in psovanja in slednja prisilita, da sodelujeta v njuni zakonski vojni, ki očitno traja že dve desetletji. Agresijo in psihično nasilje podpihujejo ekscesne količine alkohola. V spore nenehno vpletata tudi odsotnega šestnajstletnega sina, za katerega se izkaže, da je izmišljen lik, ki simbolizira njuno nezmožnost za življenje.
Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja je eno ključnih dramskih del 20. stoletja, kritični portret izpraznjenega zakona in ameriških buržujskih idealov.

Prireditelj: Radiotelevizija Slovenija
TV SLO 1