Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema predstavlja: Video na plaži

Vsi filmi s festivala Kino Otok leta 2016 vabijo k razmisleku o tem, kako brezbrižnost na svojevrstne načine ukrivlja našo družbo. V zgodbah lahko zaslutimo uničujočo brezbrižnost, ki omogoča prosto pot vzvodom in interesom nosilcev nadzora (ki za nemoteno delovanje brezbrižnost namenoma ustvarjajo), po drugi strani pa lahko prepoznamo tudi navdihujočo brezbrižnost do nadzora in avtoritete, ki vodi do opolnomočenja. Projekciji štirih kratkometražcev z Videa na plaži sledi kratek pogovor z avtorji.

Obzornik 62 / Newsreel
Nika Autor, 2015, 11’47”, eksperimentalni
Leta 1966 je s pomočjo mladinskih brigad, loterijske igre, podpore širše lokalne skupnosti in danes propadlega gradbenega giganta Vegrada v pičlih 50 dneh zraslo 2000 kvadratnih metrov novih razstavnih prostorov. Prva razstava: Mir, humanost in prijateljstvo med narodi. S posredovanjem jugoslovanske ambasade v Damasku so na razstavo prispela tudi štiri dela, ki se v zbirki niso ohranila. Cena: 15 in 25 dolarjev. Naslov: Družina in Delavec. Prvo nagrado je prejel švedski umetnik za delo z naslovom Vojna.

Idomeni geto / Idomeni Ghetto
Julia Minet, 2016, 9’06”, dokumentarni
Meja med Grčijo in Makedonijo se je decembra 2015 zaprla za vse, ki niso prišli iz Sirije, Iraka in Afganistana. V Idomeniju so obtičali številni, ki tu v negotovosti čakajo na svoj naslednji korak.

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca
Noemi Zonta, 2015, 2’45”, animacija
Tone Pavček je zapisal: »Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca …« V filmu se sprehajamo med verzi Pavčkove poezije, ki so včasih dobesedno, drugič pa abstraktno prikazani v domišljijskem svetu dveh likov. Najprej s klavirjem preletavamo oblake, lovimo rožne cvetice in se sprehajamo med pisanimi hribi, iz leteče ladje opazujemo hiše na pecljih, na koncu pa se metaforično soočimo s Pavčkovim načelom: poskusi vnovič in zopet in znova.

Sošolki / Schoolmates
Darko Sinko, 2015, 25’37”, igrani
Mlada učiteljica Sonja poskuša razrešiti prepir med dvema sošolkama. Vmešajo se starši, iz otroškega spora se začnejo v šolskih pisarnah odvijati nepričakovane posledice.