Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.  Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos projekt doslej organiziramo petič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

 

Koncept

Noč knjige je vseslovenski project, ki ima za cilj zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja ter z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele, pa vse tiste vmes.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.

Datum Noči knjige 2018

Noč knjige se bo letos zgodila v ponedeljek, 23. aprila.

Fokus Noči knjige 2018

Letos smo zvezdogledi, očarani nad nočjo, v kateri knjiga pokaže svojo moč. Po vseh kotičkih Modrega planeta, za katerega nočemo, da postane utelešenje distopičnih, razdiralnih energij, razpostavljamo teleskope z visoko ločljivostjo in očarano preiskujemo temno moder žamet večernega neba. V Noči knjige pogled izostrujemo na literarni zvezdi, ki v letu 2018 sveti še posebej svetlo, in jo jemljemo v letošnji fokus. Prisluškujemo šepetu vesoljnega Časa in Prostora, ki nam pripovedujeta, da mineva 100 let, odkar se je z Zemlje med zvezdne konstelacije preselila duša enega od velikanov slovenske besede, Ivana Cankarja. Letošnje leto je razglašeno za Cankarjevo leto. Princu z Rožnika se poklanja tudi Noč knjige 2018.

Jaz upam v bodočnost našega naroda,” je govoril Cankar. Njegova veličina je v istovetnosti besede in dejanja. Po duši je bil pogumni revolucionar z vihrajočo zastavo svobode v rokah, ter ob svojem literarnem opusu avtor mnogih polemičnih in političnih člankov ter satir, v katerih se kaže, kako tuja mu je bila preračunljivost. “Laže si ga očitno predstavljamo po vedno istih klišejih, namesto da bi njegovo življenje sestavili v zanimivo zgodbo. On bi morda dejal, da zato, ker si želimo tako predstavljati umetnike. Brez sile in svetlobe,” o danes vse bolj aktualnem modernistu piše Irena Štaudohar.

Letošnja Noč knjige je priložnost, da Cankarja odkrijemo takšnega, kot ga doslej še nismo poznali. Naj iz morebitnih ustvarjenih klišejev v cvetočem vrtu Cankarjeve besede s ponovnim branjem, premislekom in doživljanjem tega pisatelja vzbrstijo novi rožni popki – prav tako, kakor je o prerojenju pisal sam Cankar: ”Vse, kar je bilo grenkega in temnega, je umrlo; kar je bilo sladkega in svetlega, se je vdrugič porodilo v meni in bo v meni ostalo, neumrljivo, večno v vesoljstvu, kakor moja duša sama …”

Kakšen boleče iskreni borec za narodov blagor je bil Ivan Cankar!

Jaz, bratje, pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo. Kar so nam siloma vzeli, za kar so nas ogoljufali in opeharili, bomo dobili povrnjeno in poplačano s stoterimi obrestmi. Iz muke, trpljenja in suženjstva neštetih milijonov bo vzrasla naša domovina: vsa ta lepa zemlja s svojim neizmernim bogastvom. Tedaj bodo le še grenak in grd spomin te gosposke domovine, na suženjstvu zidane, s krvjo in solzami gnojene, sramota človeštvu, zasmeh pravici …
Drugačno melodijo bo dobila pesem o naši lepi domovini!

Zvezdogledi smo in v naše teleskope tenkočutno lovimo navdihnjeno poezijo Ivana Cankarja, ki iz viharne noči v bivanje priklicuje ljubezni jasen dan.

Oj to je sončen, krasen dan,
kot ni bil še nikdar;
nikdar tako veselo še
sijal ni sonca žar.

Ne, to je noč, viharna noč,
ves svet grozi teman;
le v soncu mojem dan žari,
ljubezni jasen dan.

Vsi ti našteti literarni utrinki so vam lahko v pomoč pri organizaciji letošnje Noči knjige, hkrati pa ste lepo vabljeni, da razprete tudi krila svojega lastnega navdiha in ustvarjalnosti.

Fokus Noči knjige 2017

Letos smo zvezdogledi, očarani nad nočjo, v kateri knjiga pokaže svojo moč. Po vseh kotičkih Modrega planeta, za katerega nočemo, da postane utelešenje distopije, razpostavljamo teleskope z visoko ločljivostjo in očarano preiskujemo temno žametno modrino večernega neba. V Noči knjige pogled izostrujemo na literarnih zvezdah, ki v letu 2017 svetijo še posebej svetlo, in jih jemljemo v letošnji fokus. Prisluškujemo šepetu vesoljnega Časa & Prostora, ki nam pripovedujeta, da mineva 100 let, odkar se je na literarnem nebu zableščala prva slovenska slikanica Martin Krpan Frana Levstika, in 150 let od trenutka, ko se je v ozvezdju imenitnih satiričnih humoresk in čudežnih pravljic rodil slovenski pisatelj Fran Milčinski.

Ko z domačega teleskop usmerimo v mednarodni prostor, odkrivamo, da je 200 let, odkar se je na postromantičnem nebu, razpetim nad angleškim podeželjem, utrnila čudovita zvezda Jane Austen. A za sabo je pustila neminljivo sled romanesknega ubesedovanja ženske rahločutnosti in iskrivih miselnih prebliskov – odkritosrčnih ironičnih puščic, izstreljenih v konvencije družbenih prevzetnosti in pristranosti. Iz zvezdnih konstelacij, ki v svoje središče postavljajo Besedo, prihaja nezgrešljiv svetlobni signal: od dneva, ko je Martin Luther pribil svojih 95 tez na vrata cerkve v Wittembergu, je preteklo že pol tisočletja, in nad evropskim nebom se kot lunin lok razpenja napis, da je leto 2017 proglašeno za evropsko leto reformacije.

Zvezdogledi smo in v naše teleskope tenkočutno lovimo navdihnjeno zvezdno svetlobo poezije Srečka Kosovela: »Šele ponoči izveš/ koliko zvezd/ je vrh neba./ Koliko bratov čutiš/ sredi srca.«

Vsi ti našteti zvezdni literarni utrinki so vam lahko v pomoč pri organizaciji letošnje Noči knjige, hkrati pa ste vabljeni, da razprete tudi krila svojega lastnega navdiha in ustvarjalnosti.

Kakšni dogodki so zaželeni?

Vsi dogodki, povezani s knjigo – samostojni nastopi uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije, ki se navezujejo na literature, performansi, koncerti, družabne prireditve, skupna branje (npr. Noč branja po slovenskih šolah), projekti v spletnih okoljih in na družbenih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.

 

Kdo vse je vabljen k ustvarjanju? Kdo so prireditelji Noč knjige?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka, celotno ozvedje knjigoljubcev, ki želijo prispevati k lepšemu prazniku knjige.

 

Kdo so organizatorji projekta?

Med pobudniki smo se znašli široka družina posameznikov in društev, ki delujemo na področju knjige in branja in snujemo Noč knjige:

Založba Sanje, Društvo slovenskih pisateljev, Slovenski dnevi knjige, Amnesty International Slovenija, Bukla, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Javna agencija za knjigo Repubike Slovenije, Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Vodnikova domačija, Beletrina, Narodna in univerzitetna knjižnica,  UNESCO Slovenija, Društvo knjigotržcev Slovenije, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Društvo slovenskih založnikov, Društvo Festival Sanje, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Knjigarna Libris Koper, Mestna knjižnica Ljubljana, Mladinska knjiga, Morfem založništvo, Skupaj za knjigo, Slovenska sekcija IBBY, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče (Noč branja), Antikvariat Glavan.

 

Kdo so pokrovitelji projekta?

Pokrovitelji Noči knjige smo predvsem pobudniki projekta, ki vanj vlagamo svoj čas in energijo.

Častni pokrovitelj: Unesco Slovenija

Nosilca projekta: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Založba Sanje

Podpornica: Mestna občina Ljubljana

Medijski pokrovitelj: Radiotelevizija Slovenija

 

Kakšno podporo bodo imeli prireditelji?

– objava na spletni strani nocknjige.si

– objava v katalogu Noč knjige (rok za oddajo: 4. april)

– medijska podora na strani medijskih pokroviteljev

– PR paket za lažjo promocijo projekta na lastnih kanalih

– brezplačne programske knjižice ter plakati projekta

– brezplačni plakat s predvidenim praznim prostorom v katerega prireditelji vpišejo kraj in čas dogodka, ki ga organizirajo

– javne napovedi projekta (novinarska konferenca)

– skupno navdušenje nad knjigo in branjem

 

Kako lahko sodelujejo založniki in knjigotržci?

Tako, da pripravijo za ta dan posebne ponudbe in akcije bralcem in kupcem.

Takšne ponudbe bodo predstavljene na spletni strani www.nocknjige.si (rubrika Akcije) ter v katalogu Noč knjige.

 

Roki

25. marec: zadnji rok za oddajo zahtevka po promocijskem materialu (plakati)

4. april: zadnji rok za najavo dogodkov, ki bodo vključeni v katalog/zloženko

11. april: zadnji rok za oddajo zahtevka po katalogu/zloženki

20. april: zadnji rok za najavo dogodka na spletni strani www.nocknjige.si

 

Kontakt

Organizacijski odbor Noč knjige 2017

E: nocknjige@gmail.com

I: http://nocknjige.si | FB: Noč knjige | TW: @Nocknjige / hešteg: #nočknjige2017