Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni ali Mednarodni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.  Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos projekt doslej organiziramo četrtič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

 

Koncept

Noč knjige je vseslovenski projekt, s ciljem zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja, z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.

 

Datum Noči knjige 2017

Glede datuma smo se uskladili s kolegi v sosednji Hrvaški in se odločili, da bo letošnja Noč knjige izjemoma že v petek, 21. aprila, veliko prirediteljev namreč dogodkov ne bi moglo izvesti na dela prost dan. Obenem bomo vendarle obeležili tudi Svetovni dan knjige dva dni kasneje, v sodelovanju s partnerji pripravili kak prav poseben dogodek in te dogodke enakovredno vključili v promocijo.

 

Fokus Noči knjige 2017

Letos smo zvezdogledi, očarani nad nočjo, v kateri knjiga pokaže svojo moč. Po vseh kotičkih Modrega planeta, za katerega nočemo, da postane utelešenje distopije, razpostavljamo teleskope z visoko ločljivostjo in očarano preiskujemo temno žametno modrino večernega neba. V Noči knjige pogled izostrujemo na literarnih zvezdah, ki v letu 2017 svetijo še posebej svetlo, in jih jemljemo v letošnji fokus. Prisluškujemo šepetu vesoljnega Časa & Prostora, ki nam pripovedujeta, da mineva 100 let, odkar se je na literarnem nebu zableščala prva slovenska slikanica Martin Krpan Frana Levstika, in 150 let od trenutka, ko se je v ozvezdju imenitnih satiričnih humoresk in čudežnih pravljic rodil slovenski pisatelj Fran Milčinski.

Ko z domačega teleskop usmerimo v mednarodni prostor, odkrivamo, da je 200 let, odkar se je na postromantičnem nebu, razpetim nad angleškim podeželjem, utrnila čudovita zvezda Jane Austen. A za sabo je pustila neminljivo sled romanesknega ubesedovanja ženske rahločutnosti in iskrivih miselnih prebliskov – odkritosrčnih ironičnih puščic, izstreljenih v konvencije družbenih prevzetnosti in pristranosti. Iz zvezdnih konstelacij, ki v svoje središče postavljajo Besedo, prihaja nezgrešljiv svetlobni signal: od dneva, ko je Martin Luther pribil svojih 95 tez na vrata cerkve v Wittembergu, je preteklo že pol tisočletja, in nad evropskim nebom se kot lunin lok razpenja napis, da je leto 2017 proglašeno za evropsko leto reformacije.

Zvezdogledi smo in v naše teleskope tenkočutno lovimo navdihnjeno zvezdno svetlobo poezije Srečka Kosovela: »Šele ponoči izveš/ koliko zvezd/ je vrh neba./ Koliko bratov čutiš/ sredi srca.«

Vsi ti našteti zvezdni literarni utrinki so vam lahko v pomoč pri organizaciji letošnje Noči knjige, hkrati pa ste vabljeni, da razprete tudi krila svojega lastnega navdiha in ustvarjalnosti.

 

Kakšni dogodki so zaželeni?

Vsi dogodki povezani s knjigo, od samostojnih nastopov uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije v povezavi s knjigo, performansi, koncerti, družabne prireditve povezane s knjigo, skupna branja knjig (kot npr. Noč branja po šolah po Sloveniji), projekti v spletnih okoljih in na družbenih socialnih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.

 

Kdo vse je vabljen k ustvarjanju? Kdo so prireditelji Noč knjige?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka vsi, ki želijo prispevati.

 

Kdo so organizatorji projekta?

Med pobudniki smo se znašli široka družina posameznikov, društev, ki delujemo na področju knjige in branja:

Amnesty International Slovenija, Antikvariat Glavan, Beletrina, Bukla, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo knjigotržcev Slovenije, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Društvo slovenskih založnikov, Društvo Festival Sanje, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Knjigarna Libris Koper, Mestna knjižnica Ljubljana, Mladinska knjiga, Morfem založništvo, Narodna in univerzitetna knjižnica, Skupaj za knjigo, Slovenska sekcija IBBY, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče (Noč branja), Slovenski dnevi knjige, UNESCO Slovenija, Vodnikova domačija, Založba Sanje, Združenje slovenskih splošnih knjižnic.

 

Kdo so pokrovitelji projekta?

Pokrovitelji Noči knjige smo predvsem pobudniki projekta, ki vanj vlagamo svoj čas in energijo.

Častni pokrovitelj: Unesco Slovenija

Nosilca projekta: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Založba Sanje

Podpornica: Mestna občina Ljubljana

Medijski pokrovitelj: Radiotelevizija Slovenija

 

Kakšno podporo bodo imeli prireditelji?

– objava na spletni strani nocknjige.si

– objava v katalogu Noč knjige (rok za oddajo: 4. april)

– medijska podora na strani medijskih pokroviteljev

– PR paket za lažjo promocijo projekta na lastnih kanalih

– brezplačne programske knjižice ter plakati projekta

– brezplačni plakat s predvidenim praznim prostorom v katerega prireditelji vpišejo kraj in čas dogodka, ki ga organizirajo

– javne napovedi projekta (novinarska konferenca)

– skupno navdušenje nad knjigo in branjem

 

Kako lahko sodelujejo založniki in knjigotržci?

Tako, da pripravijo za ta dan posebne ponudbe in akcije bralcem in kupcem.

Takšne ponudbe bodo predstavljene na spletni strani www.nocknjige.si (rubrika Akcije) ter v katalogu Noč knjige.

 

Roki

25. marec: zadnji rok za oddajo zahtevka po promocijskem materialu (plakati)

4. april: zadnji rok za najavo dogodkov, ki bodo vključeni v katalog/zloženko

11. april: zadnji rok za oddajo zahtevka po katalogu/zloženki

20. april: zadnji rok za najavo dogodka na spletni strani www.nocknjige.si

 

Kontakt

Organizacijski odbor Noč knjige 2017

E: nocknjige@gmail.com

I: http://nocknjige.si | FB: Noč knjige | TW: @Nocknjige / hešteg: #nočknjige2017