Fokus Noči knjige 2017

Letos smo zvezdogledi, očarani nad nočjo, v kateri knjiga pokaže svojo moč. Po vseh kotičkih Modrega planeta, za katerega nočemo, da postane utelešenje distopije, razpostavljamo teleskope z visoko ločljivostjo in očarano preiskujemo temno žametno modrino večernega neba. V Noči knjige pogled izostrujemo na literarnih zvezdah, ki v letu 2017 svetijo še posebej svetlo, in jih jemljemo v letošnji fokus. Prisluškujemo šepetu vesoljnega Časa & Prostora, ki nam pripovedujeta, da mineva 100 let, odkar se je na literarnem nebu zableščala prva slovenska slikanica Martin Krpan Frana Levstika, in 150 let od trenutka, ko se je v ozvezdju imenitnih satiričnih humoresk in čudežnih pravljic rodil slovenski pisatelj Fran Milčinski.

Ko z domačega teleskop usmerimo v mednarodni prostor, odkrivamo, da je 200 let, odkar se je na postromantičnem nebu, razpetim nad angleškim podeželjem, utrnila čudovita zvezda Jane Austen. A za sabo je pustila neminljivo sled romanesknega ubesedovanja ženske rahločutnosti in iskrivih miselnih prebliskov – odkritosrčnih ironičnih puščic, izstreljenih v konvencije družbenih prevzetnosti in pristranosti. Iz zvezdnih konstelacij, ki v svoje središče postavljajo Besedo, prihaja nezgrešljiv svetlobni signal: od dneva, ko je Martin Luther pribil svojih 95 tez na vrata cerkve v Wittembergu, je preteklo že pol tisočletja, in nad evropskim nebom se kot lunin lok razpenja napis, da je leto 2017 proglašeno za evropsko leto reformacije.

Zvezdogledi smo in v naše teleskope tenkočutno lovimo navdihnjeno zvezdno svetlobo poezije Srečka Kosovela: »Šele ponoči izveš/ koliko zvezd/ je vrh neba./ Koliko bratov čutiš/ sredi srca.«

Vsi ti našteti zvezdni literarni utrinki so vam lahko v pomoč pri organizaciji letošnje Noči knjige, hkrati pa ste vabljeni, da razprete tudi krila svojega lastnega navdiha in ustvarjalnosti.